Kendi evrimimizi yönetmek
KENDİ EVRİMİMİZİ YÖNETMEK-Juan Enriquez&Steve Gullans Darwin Bugün Yaşasaydı Ne Yazardı? Charles Darwin’i 19. yüzyılda yasadığı evden bir şekilde çekip çıkardığımızı, sonra modern zamanın ortasında, Londra’daki Trafalgar Meydanı’na şak diye bıraktığımızı hayal edin. Sizce böyle bir durumda ne düşünürdü? İnsanın kendini değerlendirmekten yoksun olduğu o ilk zorlu aşamayı atlattıktan sonra, türümüzün güçlü ve zayıf yönlerini çözümleyen bu adam gözlem yapmaya başlayacak. Her şey nasıl bu kadar temiz ve düzenli olabilir? Tüm o kurum, hayvan pisliği, sefalet, yulaf lapası, pis koku ve rahatsızlıklar nereye gitti? Görünüşe bakılırsa herkes çok iyi besleniyor, hatta gereğinden fazla besleniyor. İnsanlar aynı gibi ama bir yandan da çok farklılar. Bu uzun insanlar da nereden çıktı ve neden birçoğu iri ama güçsüz? Neden bu kadar az çocuk ve bu kadar çok yaşlı insan var? Sonra daha da odaklanarak, incelemeye devam ederdi:
Bu o kadar köklü bir değişiklik ki bugün Darwin yaşıyor olsa, muhtemelen en iyi eserlerinin önemli bir bölümünü gözden geçirirdi. Çünkü evrimin temel mantığı yön değiştirerek, büyük harflerle Doğa’dan iki ana yöneticiye geçti: • Yapay seçilim, • Rastlantısal olmayan mutasyon. Yeryüzündeki kara parçasının yarısı artık türümüzün müdahalesi olmadan doğal olarak yetişecek şeyler yerine, insanların istedikleri şeylerle kaplı. Okyanuslar, nehirler ve göller kuruyup tükendi.
Sadece birkaç yüzyılda bitkilerimize, hayvanlarımıza ve isteklerimize yer açmak için bir zamanlar orman, çayır, tundra olan devasa alanları yaşam alanı haline getirdik, gübreledik, çitle çevirdik; sonra bu alanlara tohum ektik ve onları suladık. İşte bu yapay seçilim demektir.