Mağaradakiler Kitap Eleştirisi – Cemil Meriç

Mağaradakiler Kitap Eleştirisi – Cemil Meriç; Mağaradakiler, kitabın ismi olmasının yanında Cemil Meriç tarafından ince bir göndermeyle birlikte okuyucuya sunuluyor. Antik Yunan filozoflarının başında gelen Platon’un aydınlanmış insan tasvirini yaparken kullandığı mekanın mağara olması, oluşturulan eserin kimlere hitap edeceğini ve yazarın kitabı yazarken ki amacının anlaşılması açısından önem arz ediyor.

Cemil Meriç bu kitabında çeşitli konuların açıklanmasında farklı fikirleri mukayese ederek ortaya bir sentez fikir kitabı çıkarıyor. Tanımlamalarının  yanı sıra tarihe ilişkin notlarını da paylaşarak okuyucuyu bir çok yönden eleştirel bakması için teşvik ediyor.

Entelektüel kimliğinin bugüne kadar bir türlü tanımlamalara sığdırılamamasına yönelik farklı milletlerin tanımlarını elden geçirerek yorumluyor ve bizimle paylaşıyor. Kitabı okumaya başladığınız anda kesinlikle farklı bir üslubunun olduğunu anlıyor ve özgün kalemine karşılık olarak bir hayranlık besleyebiliyorsunuz.

Mağaradakiler adlı bu eser, fikir akımlarının Türkiye’de ve Osmanlı’da nasıl yankı bulduğuna dair bazı bilgilere ve yorumlamalara da yer veriyor. Bu eleştirel yorumların haklılığının olmasının yanında, farklı sentezlerin de ortaya çıkması adına büyük bir önem teşkil ediyor.

Cemil Meriç’in Mağaradakiler kitabını okuduğunuzda tek bir konuya odaklı ya da bazı kaynaklara odaklı olarak okuma yapmış olmuyorsunuz. Yazarın iç dünyasına giriyor, bu dünyasında elde ettiği bilgi birikimle birlikte onu anlamaya çalışıyorsunuz. Ne kadar başarılı olabileceğiniz bilinmez fakat bu kadar bilgi dolu, kalemi ustalıkla kullanan bir büyük düşünür için biraz çaba göstermeniz gerekebilir.

Cemil Meriç’in tanımlamasına göre kendisi bir fikir işçisi. Bu kadar iyi bir tanımlama dışında kendisi için kullanılabilecek bir tanımalama olduğunu söylemek zor. Eserlerini hepsini okumasanız bile Mağaradakiler adlı bu eseri okuduğunuz anda, kitaplara ve fikirlere sığınan bir adamın kalkanın altında gölgelenmeye başlıyorsunuz. Ve tefekkürün nasıl yapılabileceğini öğreniyorsunuz. Bu çağda, özellikle tüm fikirlerin birbirine girdiği bir zaman içerisinde Mağaradakiler kitabı, saf olarak bilgiyi vererek okuyucuya bir hazine kazandırıyor.

“Düşünmek savaşmaktır. 
Bir nesil uğruna, 
bir millet uğruna, 
bir medeniyet uğruna savaşmak.”