Aziz Petrus’un Şemsiyesi; Kalman Mikszath, 1847 yılında Macaristan, Szklabonya’da dünyaya geldi.
Hukuk eğitimi aldı. 1881’de A Tot Atyafiak (Slovak Akrabalar) ve 1882 yılında A Jo Palaczok (Paloc’un İyi İnsanları) eserlerini yayımlamasının ardından başarıyı yakaladı.
Edebiyat dünyasında 19.yüzyılın sonlarında yetişmiş en önemli yazar olarak kabul edildi.
Romancı olarak ünlendiği sırada (1887) Ulusal Meclis’e seçilen Mikszath, romantik tarzda yazmayı bırakıp daha realist bir anlatıma yöneldi.
Toplum kusurlarını eleştirdiği kitaplarında, günlük hayatı gayet olağan ve anlayışlı bir dille yorumladı. Dönemindeki bu tutumu onu, Macar eleştirisel gerçekçiliğin en önde gelen yazarlarından biri haline getirdi.
Macar edebiyatında iz bırakan, en önemli yapıtı sayılan Különös Házasság (Garip Bir Evlilik) kitabını yaşamının sonlarına doğru yazdı.
Kalman Mikszath’ın Macar edebiyatına kazandırdığı romanı Aziz Petrus’un Şemsiyesi(Szent Peter Esernyöje), yazar olarak ünlendiği dönemde yazdığı başarılı eserlerindendir. Hatta 1910 yılında dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı’nı yapmış Theodore Roosevelt, kitaptan aldığı keyfi bizzat söylemek adına Avrupa seyahati esnasında Kalman Mikszath ile görüşmüş ve kitaba olan hayranlığını dile getirmiştir.
Aziz Petrus’un Şemsiyesi’nde, hikayeyi toplumdaki küçük kusurları, alaycı bir şekilde dile getirerek anlatmış.
Mikszath, karakterleri, halkın içinden alarak mizahi ögelerle zenginleştirmiş. Macar günlük hayatının gelenekselliğini, günümüzde de rahatlıkla okunacak sadelikle başarıyla işlemiştir.
Glogova, halkın huzur ve sükunetle yaşadığı bir köydür. Bu sakin köyde hayat fazlasıyla rutine binmiştir fakat köylüler tarafından Papaz Janos olarak anılacak olan papazın köye tayin edilişiyle gizemli olaylar gerçekleşmeye başlar.
Papaz ve köylü halk için, üst üste gelen ölüm haberlerine gölge düşürecek bir olay yaşanır. Papaz Janos’un yıllardır görmediği annesi ölünce, henüz çok küçük olan kız kardeşi papazın başına kalır. Yeni bir hayata alışmaya çalışan ve köylüleri tanıma aşamasında olan Papaz Janos’un sınavı başlar.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1940-1960 yılları arasında önerilen kitaplar arasında yer alan Aziz Petrus’un Şemsiyesi’ni, orijinal dilinden ustalıkla çeviren Necmi Seren, Macar dilinin akıcılığını bozmadan edebiyatımıza oldukça büyük bir katkıda bulunmuştur.
Macar edebiyatıyla henüz tanışmamış olanlar için etkileyici konusuyla çeviren Necmi Seren, Macar edebiyatına hayran kalmamıza sebep oluyor. Seren, kült roman Pal Sokağı Çocukları’nı aslından ilk kez çeviren ve bu sayede ünlenen başarılı bir çevirmendir.
Aziz Petrus’un Şemsiyesi, 7’den 70’e herkesin okuması gereken, mizahı unsurlar taşıyan realist bir roman. Okurken asla heyecanınızı yitirmeyecek her sayfasını aşkla okuyacaksınız.